Huissprokkels februari

Halfweg februari en de lente laat zich voelen. Uiteraard veel te vroeg, maar wie is er niet blij met dit prachtige weer na deze donkere winterperiode. De terrasjes in Leuven en omstreken doen weer gouden zaken. Ook de kledingwinkels hebben trek. De lente doet immers goesting krijgen om de garderobe eens op te ruimen en te voorzien van nieuwe stukken. Daarom voorzien we in het voorjaar een modeshow en een schoenenverkoop. Eens rondkijken, de nieuwe trends aanschouwen en wie weet vind je precies wat er nog ontbrak in jouw kast.
Maar ook wat de activiteiten betreft zijn er leuke dingen te bespeuren. Kijk zeker eens naar het maandoverzicht op de allerlaatste bladzijde van deze huissprokkel.

Maria Lichtmis
Ook gewoonweg lichtmis genoemd, is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt, of moeten we zeggen gevierd werd. De oorsprong ken je wellicht nog wel. Het is de herdenking van de ‘opdracht van de Heer in de tempel’ waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje na zes weken in de tempel wordt opgedragen aan God. Tegenwoordig wordt daar in de school of ook thuis niet meer over gesproken. Wat wel bij vele mensen nog leeft is een oude gewoonte dat er op die dag  pannenkoeken worden gegeten. Maar waar komt die gewoonte vandaan?  Één verklaring is dat vroeger mensen die op een hoeve werkten, die dag van werk konden veranderen. Dat werd gevierd met een soort van haardkoeken, die later pannenkoeken werden.
En nu gaan we even iets testen.  Een zin met gaten in.

Kun jij de volgende zin lezen?   Vul de klinkers aan:
. .p 2 f.br..r.  v..r.n  w.  M.r.. L.chtm.s  M.r.. dr..gt  J.z.s . p . n  d.  t.mp.l.        Is het gelukt ?

Nog iets van vroeger, dat voortkomt vanuit Lichtmis: “zijn kerkgang doen”
Wie kent dit gebruik nog ?

Komt februari met goed weer, dan vriest ’t in voorjaar des te meer.
Is februari guur en koud, dan komt er een zomer waarvan je houdt.

Lydie De Ridder

Wil je meer lezen, klik op onderstaande link

Huissprokkels februari