Vlaamse dag van de mantelzorg – 23 juni 2022

In Vlaanderen zijn er meer dan 1.7 miljoen mantelzorgers (18 jaar en ouder), zij zorgen dagelijks voor anderen. Dat zijn ouders van een kind met een verstandelijke beperking, een kind van ouders met een beperking, een broer of zus die zorg draagt voor iemand met dementie, een partner die zorg draagt voor iemand met kanker, een buur die zorgt voor iemand met geestelijke gezondheidsproblemen, … Hun bijdrage aan de samenleving is van onschatbare waarde!

Niet elke mantelzorger beseft dat hij of zij mantelzorger is. Mantelzorg overkomt je meestal. Je rolt er samen in. Je weet ook meestal niet als mantelzorger wanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar. Speciaal voor hen hebben Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen een nationale actiemaand in petto.

Woonzorgnet-Dijleland ondersteunt die actie graag. Mantelzorg stopt immers niet aan de deur van het woonzorgcentrum, familie en naasten zijn onmisbaar in het dagelijkse leven van hen die niet langer thuis kunnen wonen en kiezen voor professionele zorg en begeleiding. Met waarderingskaartjes kan je de mantelzorgers in jouw vriendenkring laten weten dat jij fantastisch vindt wat zij doen en je kan hen ook even een helpende hand aanbieden.

Een straffe waarderingscampagne voor alle mantelzorgers!

Het is een publiek geheim dat mantelzorgers vaak worstelen met vraagverlegenheid: “Het gaat wel hoor”, “We trekken onze plan hier wel”. En net daarom gaat deze kaartjescampagne een andere toer op: omdenken en meteen een concreet aanbod formuleren. Samen met de initiatiefnemers nodigen ook wij jou uit om hen de komende weken een duwtje in de rug te geven. Zo zetten we in op het kleine helpen.

In de plaats van : “Wat kan ik voor je doen?”, ontvangen mantelzorgers massaal kaartjes met een concreet ondersteunend aanbod: ik doe boodschappen voor jou, ik maak soep voor jou of ik speel graag taxi. Iedereen vult dit zo creatief in als hij of zij wil of kan.

Waar vind je deze set van drie kaartjes? #jedoetdatechtgoed

Via de websites van Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen kan je deze kaartjes versturen via Bpost en automatisch in de bus laten vallen bij mantelzorgers die dit verdienen. Je kan er de kaartjes ook gratis downloaden en persoonlijk afgeven.

De drie kaartjes vind je deze week (22/06/2022) ook bij het weekblad Knack.