SkinCair, smart textile for health

Lieve Uytterhoeven (ergotherapeut), David Bayard, Vicky Aerts (kinesitherapeuten) en campusdirecteur Sarah Dupont van woonzorgcentrum Keyhof in Huldenberg werken samen met Jo De Clercq van Woonzorgnet-Dijleland aan een bijzonder low/no-tech innovatieproject: SkinCair, innovatief bedlinnen ontwikkeld door Sense Textile, voor een gezondere slaap.

De eerste resultaten van een wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Maastricht naar de effecten bij personen met verminderde mobiliteit en verhoogd risico op decubitus, bleken positief. De waargenomen effecten en resultaten in Nederland zijn: een grotere zelfredzaamheid van bewoners in bed, eenvoudigere zorg voor wisselligging en herpositioneren en minder nood aan technische oplossingen zoals alternating/wisseldruk matrassen wat leidt tot een betere nachtrust. Dit past perfect bij het doorslaapbeleid dat we in Keyhof volgen en waarbij een mooi evenwicht wordt gevonden tussen geborgenheid en behoud van autonomie.

Objectiever meten is beter weten

Concreet passen we in woonzorgcentrum Keyhof dit ‘3D medisch hoeslaken’ projectmatig toe in de zorg voor alle bewoners van woning 1 & 2. Daarvoor rekenen we op de firma MetraSkinCair verdeler in België, en op de firma CleanLease voor de logistieke ondersteuning. Dankzij de innovatieve Momo BedSense toepassing van Momo Medical, de dataverwerking door preventiepartner IDEWE en andere doorgevoerde metingen, beschikken we straks over waardevolle meetgegevens naar o.a. de effecten op het slaappatroon van de bewoners die deelnemen aan het project, maar ook naar de decubitus preventieve en ergonomische bijdrage ervan.

De bevindingen van het betrokken zorgteam in Keyhof kunnen we voorlopig samenvatten als volgt: het onderlaken is mooi glad en vormt geen plooien, dankzij een blauwe koord kan het makkelijk om de matras worden aangebracht. De meeste bewoners vinden het aangenaam om erop te liggen. Het absorptievermogen van het SkinCair laken bij hevige transpiratie of een nachtelijke lekkage in het incontinentiemateriaal vormen nog een aandachtspunt, maar dat is bij gewone katoenen onderlakens uiteraard ook een issue.

De verwachte voordelen van het medische hoeslaken zijn duidelijk merkbaar: roodheid op de hielen lijkt af te nemen en er blijven minder huidschilfers achter in bed door de verminderde schuif- en vervormingskrachten op de huid door het gladdere laken. Anderzijds blijven positioneringskussens net door die gladdere textuur niet altijd even goed liggen. Hiervoor zoeken we op dit moment naar alternatieven.

Contact: