Huissprokkels december

Het jaar zit er bijna op en de tijd van feesten komt eraan. We versieren de kerstboom, kopen cadeautjes, verzenden kaartjes met mooie wensen, … kortom, een tijd van gezellig samen zijn maar ook een tijd van stilstaan, nadenken over jezelf en de toekomst. Misschien durf je de uitdaging wel aan en heb je een specifiek doel voor ogen. Het is immers de tijd van goede voornemens.
Dat is nu precies wat de anonieme schrijver van het artikel hieronder deed, nadenken over hoe het vroeger was en het vergelijken met nu. Nadenken over de werkelijke betekenis van kerst.
Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

December
Wintermaand, dure maand, feestmaand,
Maand van geschenken geven aan elkaar.
De sint is pas geweest en de kerstboom wordt al klaargezet.
Gezelligheid wordt gecreëerd met versiering, lichtjes en kerstmuziek.
En dan vieren we het nieuwe-jaar.
Veel en lekker eten met een heerlijk flesje wijn en zoetigheid toe.
Hoe was het vroeger zoveel jaren geleden?
Als klein kind was het zo helemaal anders of niet?
Wij zagen sinterklaas nooit met de boot aankomen in Antwerpen.
Ons schoentje voor de sint werd pas gezet op de avond van 5 december.
En in de vroege morgen was het broers en zussen wakker maken omdat we niet naar beneden durfden te gaan. En dan, vol blijheid uitkijken naar al die mooie dingen. Geen vier, vijf of zes speelgoedjes voor ieder kind. Neen, iedereen kreeg een speelgoed en enkele gezelschapsspelen voor allen.
Voor iedereen waren er ieder jaar een paar nieuwe pantoffels bij, van die warme bruine met ruitjespatroon. We kregen steevast appelsienen en wat letterkoekjes.
Oh wat waren we blij! We speelden allen samen met groot en klein.

De kerstboom werd slechts enkele dagen voor kerstmis gezet en mooi versierd. Er lagen geen hopen pakjes onder, dat kenden we toen nog niet. In de kerstviering werd iedereen stil bij het horen van het lied: “stille nacht, heilige nacht”
Eens thuis kregen we warme chocomelk en een koekje en daarna … was het bedtijd.
Na het feestelijk middagmaal op kerstdag, zongen we met zijn allen kerstliederen. Kerstmis was een feest van samenhorigheid, er zijn voor elkaar. Met weinig woorden van onze ouders wisten we, vandaag vieren we de verjaardag van de kleine Jezus, kind van vrede voor iedereen.

Eén januari Nieuwjaarsdag, een speciale dag want vader en moeder zaten naast elkaar in de zetel en wij, de kinderen, moesten in een rij gaan staan van klein naar groot. Met 12 waren we, een lange rij. Eén voor één lazen we onze nieuwjaarsbrief voor, dan gaven we een kus en kregen we een centje. Zo doodgewoon eenvoudig gebaar, maar het gevoel van samenzijn was intens.

Decembermaand anno 2018
Staan we vandaag nog even stil bij de betekenis van kerstmis?
De pakjes, de uitbundigheid en de grootsheid van vandaag, het hoort er nu allemaal bij. Zelf hou ik het graag bij de basisgedachte en daarom wens ik ieder van jullie het gevoel van samenhorigheid en de blijheid zoals een kind het ervaart.
Een zalige kerstperiode en veel deugddoende dagen in het nieuwe jaar.

Wil je meer weten over onze december editie? Lees verder via deze link: december