Huissprokkels december

Welkom december

December is een koude en drukke maand, met heel veel gezellige dagen om naar uit te kijken. Zo hadden we op zes december het grote kinderfeest van de Sint en zijn Pieten. Zoveel kinderen die al lang voor deze datum in de weer zijn met hun verlanglijstje. Bij velen komt de sint wat eerder. In de schoentjes legt hij dan een klein speeltje of wat snoepgoed. Op de dag zelf krijgen ze iets van hun verlanglijstje.
Daarna kijkt iedereen verlangend uit naar het grote kerstfeest op 25 december.
Vroeger werd de kerstboom enkele dagen op voorhand gezet, met de vertrouwde traditionele kerstballen en -versieringen. Tegenwoordig lijkt kerst in de mode te zijn, de kerstspullen liggen steeds vroeger in de winkel. Vroeger waren groen, goud en rood de traditionele kerstkleuren. Tegenwoordig kun je ieder jaar anders gekleurde kerstballen en andere decoratie aanschaffen, allemaal volgens de laatste mode. Smaken verschillen en gelukkig blijven de traditionele kerstballen en -versieringen ook nog verkrijgbaar.
Ik heb de indruk dat er ook steeds meer gegeten wordt met kerst. Meer misschien niet echt, maar toch anders. Vroeger werd er ook iets speciaals gemaakt met kerst, met dat verschil dat het traditioneler bleef. Tegenwoordig liggen er zoveel exotische, nieuwe en diverse producten in de winkels. Er wordt ook meer aandacht besteed aan hoe het eten eruit ziet: een garnituurtje, een extra saus en een versierseltje. Tegenwoordig is het heel normaal. Hierdoor lijkt het gewoon veel meer.

De echte kerstliedjes worden ook niet meer zoveel gezongen, toch zullen de overbekende traditionele liedjes waarschijnlijk nooit uitsterven.

Of ze over drie generaties nog gezongen worden zoals wij ze nu kennen is nog maar de vraag. Iedere artiest vindt het tegenwoordig nodig om een kerstnummer op te nemen. Eigenlijk ook weer geheel volgens de jongste mode. De traditie van zingende kinderen, op straat of bij de kerstboom, verdwijnt. De kinderen leren de liedjes niet meer op school zoals wij vroeger.
En dan … 1 januari, het moment waarop de nieuwjaarsbrieven gelezen werden. Vroeger werden die in de klas met een pen en inkt geschreven op mooie versierde brieven. Het waren kleine kunstwerkjes, met prachtige tekeningen, gouden randen en veel glitters. Zelfs in de teksten van de nieuwjaarsbrieven zie je de voorbije vijftig jaar een grote evolutie. In mijn jeugd waren dat heel ernstige brieven, waarin je als kind zware beloftes maakte aan je ouders, meter of peter.” Toch vind ik de hedendaagse nieuwjaarsbrieven van mijn kleinkinderen supermooi met soms eigentijdse lieve teksten. Ik word er elk jaar weer door ontroerd.

Lydie De Ridder

In de huissprokkels staan nog leuke artikels om te lezen. Klik snel door naar de link: huissprokkels december